Fraktfritt över 500 kr /Snabb leverans

Kan melaninrik hud få rosacea?

|19/04, 2024

Kan melaninrik hud få rosacea?

April är  "Rosacea awareness month" och lyfter fram ett hudtillstånd som många människor lever med.

Rosacea har framförallt kopplats ihop med ljus hy där man tydligt kan se röda utslag, ytliga kärl och uppleva  en värmekänsla i huden.

Det har dock blivit vanligare att även mörk hud får rosacea, dock är den svårare att upptäcka eftersom symptomen inte syns lika tydligt. Som med många hudåkommor kan det påverka självkänsla, självförtroende och livskvalitet.

Vad är då rosacea?

Det är en kronisk hudsjukdom som kännetecknas av rodnad, inflammation och ytliga kärl. Svårhetsgraden varierar från lätt rodnad till mycket fötjockad och irriterad hud med inflammation runt pannan, näsan, hakan och kan även påverka ögonen. 

Vad är orsakerna?

Den exakt orsakten till varför man får rosacea är inte känd men faktorer som genetik, stress, hormoner, miljö, hudens mikrobiom är bidragande faktorer.

Det finns många faktorer som kan förvärra tillståndet i huden. Exempelvis alkohol, varma/kalla väderförhållanden, varma drycker, kryddstark mat, solen, överdrivet tvättande, felaktiga hudvårdsprodukter i förhållande till din hudtyp mm


Tecken på rosacea på mörka hudtoner

- ansiktet känns varmt

- stickande/brännande känsla

- ansiktet verkar ofta rodnat

- oidentifierade missfärgningar

- huden på panna, näsa, kinder har blivit grövre

- beroende på hudfärg så kan du se vidgade kärl

- det kan kännas som att du har något i ögonen

- du har märkt att värmekänslan kommer efter att du exempelvis ätit kryddad mat, stressat etc


Vad finns det för hudvård och behandlingar mot rosacea?

Hudvård: dina hudvårdsprodukter skall vara milda, undvik också för hårda rengöringsborstar, parfymeradde produkter och använd inte för varmt vatten i ansiktet. Är du osäker på vilka produkter du skall använda kan du vända dig till din hudterapeut som kan hjälpa dig på vägen. Är besvären svåra eller om du haft dem under lång tid kontakta hudläkare.

Behandling: ljusterapi, laser vissa special behandlingar ex Oxygen från Circadia.


Eftersom rosacea inte är så känt på mörkare hudtyper är det viktigt att du dokumenterar dina besvär. Fota ansiktet och för en dagbok över dina besvär. Detta gör att det blir lättare med kontakt med hudläkare


Du får gärna kontakta oss på salongen och boka in en hudanalys så kan vi hjälpa dig vidare.